Nieuwe motorkleding aanschaffen

Wanneer je voor het eerst op twee wielen begint te rijden, is één van de belangrijkste details bij het kiezen van je uitrusting ongetwijfeld comfort. Dit is een begrip dat bij nieuwe motorrijders soms wordt onderschat omdat je daar misschien niet direct bij stilstaat en alle aandacht hebt voor het leren rijden. Maar als beginner is het juist belangrijk dat je concentratie niet wordt verstoord door een helm die moeilijk te hanteren is, het ongemak van een paar te dikke handschoenen, of zelfs moeite bij het schakelen door bijvoorbeeld te stugge laarzen. De juiste motorkleding is dus zeer belangrijk.

Motorkleding per type motorrijder

Je moet er rekening mee houden dat deze “eerste uitrusting” je ook tijdens je eerste kilometers na het behalen van de vergunning zal vergezellen. Daarom is het noodzakelijk om je motorkleding te selecteren op basis van het “type” motorrijder dat je van plan bent te zijn: motorrijder “altijd onderweg” die alle seizoenen op de weg doorkruist of juist een liefhebber van alleen ritten op zondag. Op deze manier zul je moeten nadenken over het maken van de keuze van geschikte kleding. Uitrusting kan variëren afhankelijk van het seizoen of de regio waar je gaat rijden. Het zal een kwestie zijn van het vinden van de juiste balans tussen je wensen, comfort en veiligheid. Pas op dat je de één niet opoffert voor de ander: je zou er na een paar uur oefenen snel spijt van kunnen krijgen. Twijfel niet om bijvoorbeeld verschillende soorten uitrusting aan te schaffen (zomer / midden seizoen), vooral als je op het punt staat om je diploma voor twee seizoenen te halen. Afhankelijk van waar je woont kunnen sommige zomerochtenden erg koud zijn terwijl het midden op de dag erg snel kan opwarmen. Bevroren vingers die de bediening nauwelijks voelen, gekoppeld aan een gebrek aan ervaring is een situatie die snel problematisch kan worden. Het kiezen van de juiste motorkleding is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste motor. Met de juiste motorkleding profiteer je niet alleen van een hoger veiligheidsniveau, maar het maakt het rijden ook aangenamer.

Hoe kies je de juiste motorkleding?

Goede motoruitrusting bestaat uit 5 essentiële elementen: een motorhelm, motorbroek, motorjas, motorlaarzen en motorhandschoenen. Op internet vind je niet alleen een breed assortiment aan essentiële kleding en accessoires, maar ook professioneel advies. Ook het kiezen van het juiste model motorhelm, motorjas of motorbroek is erg belangrijk. Zoals verteld moet je je prettig voelen in je motorkleding. Je moet het niet te koud hebben in de winter of te warm in de zomer. Om warmer te zijn, zijn de meeste broeken en jassen gemaakt in meerdere lagen en hebben een ademend en waterdicht membraan. Koelere motorkleding wordt vaak geventileerd, of het nu gaat om leren motorjassen, leren broeken of textielkleding. Ook bestaat 4-seizoenen motorkleding. Deze motorkleding heeft een voering die je kunt verwijderen of vervangen om zodoende aan te passen aan het seizoen. Motorhandschoenen moeten wel zorgen voor een goede grip op het stuur en daarom adviseren wij je om, afhankelijk van het seizoen, een verschillend paar handschoenen te hebben. Dunnere handschoenen geven je vaak een beter contact of controle over het gaspedaal, de rem of de koppeling.