Eettafelverlichting: tips voor het ideale licht.

Als je de verlichting van je eettafel op de juiste manier coördineert, kun je niet alleen een gezellige sfeer creëren, ook komen je gerechten prachtig in scène. Vooral de keuze bij de lampenwinkel, de stralingshoek en de lichtkleur spelen een belangrijke rol. Dit laatste is vooral belangrijk voor de presentatie van het eten. Ontdek welke handige tips van een lampenwinkel je kunnen helpen!

Eettafel verlichten: waarom zou je voor LED kiezen?

Bij een lampenwinkel zullen ze exact hetzelfde zeggen. De meest kosteneffectieve en efficiënte variant van eettafelverlichting zijn Ledverlichting. Deze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan vormen en kunnen nu ook authentiek de gloed van de klassieke gloeilamp nabootsen. Hoewel de aanschaf meestal wat duurder is, loont deze investering zich al snel, want met leds kun je tot wel 90% besparen op energiekosten. Bovendien zijn de “light-emitting diodes” verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren.

Hoe kies je de juiste verlichting voor je eettafel?

Het gaat natuurlijk niet alleen om de techniek achter je lichtbron, maar om de vorm van je tafel. Als vuistregel kun je het volgende herinneren: Kies jouw armaturen zo dat de lichtbronnen passen bij de vorm van de tafel. Dus als je een rechthoekige, lange tafel in je eetkamer hebt, kies dan voor bollen die naast elkaar op een rij staan. Als je een ronde eettafel hebt, kun je de lichtbronnen centreren en spelen met verschillende hoogtes, of ze in een cirkel plaatsen.

Verschillende armaturen zijn geschikt

Bij de lampenwinkel kunnen zij jou adviseren. Voor dit type verlichting is bijvoorbeeld de klassieke pendellamp die je onder het plafond monteert een goede keuze. Als je voor deze oplossing kiest, moet je ervoor zorgen dat de bollen ongeveer 60 cm boven het tafelblad hangen, zodat mensen die aan de eettafel zitten ze niet met hun hoofd aanraken. Ook is het belangrijk ervoor te zorgen dat het licht van de pendellampen niet verblindt. Je kunt dit regelen met een lampenkap, of je kunt speciale LED-reflectoren kopen die zo zijn ontworpen dat de lichtstralen het oog niet direct kunnen bereiken.