sjaals en omslagdoeken

Sjaal of omslagdoek? Wat kies jij?

In de mode wordt er met regelmaat ingespeeld op nieuwe trends. Zulke fashiontrends ontstaan wanneer een grote groep mensen nieuwe mode-items met enthousiasme accepteren en promoten. Dit geldt niet alleen voor ‘noodzakelijke’ bedekkende kleding zoals bijvoorbeeld schoenen, broeken, rokken of truien. Ook accessoires zoals sjaals en omslagdoeken, die je persoonlijke stijl completeren en je smaak benadrukken, zijn onderhevig aan veranderingen als het om trends gaat. Met name de variatie in kleur en stijl. En dan is er ook nog het onderscheid tussen kinderen en volwassenen. Toch zullen sjaals en omslagdoeken nooit uit de mode raken. Ooit als accessoire gedragen door de wat meer elitaire burgerij, zijn ze verworden tot in het oog springende kledingstukken. Klein en groot, jong en oud, de meeste mensen zien er stijlvol uit met een omslagdoek of een sjaal. Maar naast de overeenkomsten is er ook een verschil tussen de twee items.

sjaals en omslagdoeken

Foulard

De sjaal is ooit bedacht vanwege z’n functionaliteit. Maar langzamerhand werd de sjaal een modieus accessoire als onderdeel van andere kledingstukken. Gemaakt van wol of katoen verwarmt een sjaal tijdens koude dagen je hals en houdt deze zo je nekspieren soepel. Ben je eenmaal binnen doe je de sjaal af of laat je ‘m loshangen over de schouders. Deze zogeheten foulard wordt gemaakt van zijde of polyester. Het gebruik van de sjaal is soms cultureel bepaald en dan een vast onderdeel van de klederdracht. Ook veel voetbalsupporters zijn onafscheidelijk van hun sjaal in clubkleuren, naam en logo. Een sjaal is altijd te herkennen als een langwerpig stuk doek.

Stola

De omslagdoek is daarentegen driehoekig van vorm en oogt wat sjieker als de sjaal. Ze wordt over de schouders gedragen. Zo’n stola, zoals een omslagdoek ook wel wordt genoemd, is groter dan een sjaal en wordt daarom ook wel met een knoop of speldje bevestigd. Zo blijft een stola comfortabel zitten. De stof is heerlijk dun en prettig te dragen en kan het hele jaar door als modeaccessoire dienen bij je outfit. En wil je een omslagdoek gebruiken als hoofddoek? Dankzij haar vorm en grootte is dit prima mogelijk.

Wat past bij jouw stijl? Verfijn je smaak met sjaals en omslagdoeken.